IN MEMORIAM OLTEA CORNELIA SCUTARU

Postat de Petrisor Adrian în Colegiu, Jan 20, 16:12

                               IN MEMORIAM      

      OLTEA CORNELIA SCUTARU   

 

Cu emoţie şi durere în suflet, profesorii, salariații, elevii, absolvenții  Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” din Suceava regretă trecerea în lumea drepților a celei care a fost Profesor de Biologie, Director şi Coleg onest și generos, Oltea  Scutaru.

OLTEA CORNELIA SCUTARU a umplut cu înalta sa personalitate, cu profesionalismul, dăruirea şi autoritatea de necontestat mai bine de 35 de ani din istoria Liceului, atât în calitatea sa de profesor de biologie (1962-1996), cât şi ca director al acestei instituţii (1990-1995), contribuind la formarea unor caractere, călăuzind anii de şcoală ai unor serii întregi de absolvenţi, astăzi îndureraţi de vestea dispariţiei acestei distinse doamne a învăţământului sucevean.

Profesor iubit de elevi, cu dăruire pentru şcoală, caracter rafinat, exigentă şi elegantă, doamna Oltea Cornelia Scutaru îşi face debutul profesional în anul 1959 la Şcoala cu clasele I-VIII din Bosanci, construită de austrieci, pe atunci cu 25 de clase, bucurându-se pe deplin de aprecierea şi afecţiunea micilor şcolari, dar şi de recunoaşterea meritelor sale, venită din partea Inspectoratului Şcolar Raional. Primeşte încă din al doilea an de activitate funcţia de director adjunct al unui colectiv inimos şi special prin chiar specificul său.

A coordonat timp de 25 de ani cercul pedagogic al profesorilor de biologie şi comisia de catedră, a participat cu lucrări la organizarea sesiunilor ştiinţifice judeţene, a însoţit şi coordonat elevi la Olimpiada Naţională de Biologie, trăind alături de aceştia emoţiile concursurilor şi ale implicării în competiţii de anvergură, multe finalizate cu succese notabile, a fost evaluator în comisii pentru acordarea gradelor didactice în cadrul Centrului de Perfecţionare Profesională Iaşi.

Sunt desigur şi astăzi dascăli ontologic legaţi de pedagogia faptei, clăditori de personalităţi puternice şi devoţionale esenţei spirituale româneşti, însă cu certitudine că printre aceşti dascăli se numără şi Omul cu vocaţia comunicării de substanţă, intelectual rafinat care şi-a dedicat parte însemnată din viaţă Şcolii şi locuitorilor ei vremelnici, dar care astăzi s-a stins, Oltea Cornelia Scutaru.

Plecarea dintre noi lasă un gol, dar şi amintirea unui Om despre care s-a vorbit şi se va vorbi cu infinită dragoste, cu vie şi sinceră gratitudine.

          Fiică a profesorului și directorului adjunct al colegiului, Macarie Colomenschi, dar și mamă a profesorului ștefanist de biologie și inspector școlar general adjunct Gabriela Scurtaru, Doamna Oltea Cornelia Scutaru va dăinui în memoria colegiului, instituție pe care a iubit-o perpetuându-i prestigiul.

Avem convingerea că  numele şi amintirea faptelor săvârşite de Doamna profesor se vor înscrie în Cartea onorifică a personalităţilor școlii noastre care au generat tradiția acestui prestigios colegiu.

 

Nestinsă să-i fie amintirea, iar familiei îndoliate, sincere Condoleanţe!