Întâlnire de suflet cu Cleopatra Căbuz

Postat de Barabas Sanda în Colegiu, Feb 01, 14:36

Ultima zi a lunii ianuarie ne-a adus bucuria întâlnirii cu o doamnă minunată, absolventă a colegiului nostru (promoția 1974), care are o strălucită carieră stiințifică și care s-a dovedit a fi o savuroasă parteneră de dialog.

Doctor inginer, cercetător, distinsa doamnă Cleopatra Căbuz (Mica Balan, cum o știu colegii de liceu) este membră a Academiei Naţionale de Inginerie din Statele Unite, ca recunoaştere a contribuţiilor știinţifice deosebite în domeniul microsistemelor integrate în siliciu, a senzorilor şi a sistemelor de siguranţă industriale. Impresionantă carte de vizită!

Colegii de liceu ai domniei sale, cărora “le-am șoptit” despre întâlnirea noastră, și-au manifestat dorința de a participa și chiar au făcut-o, primind-o cu flori și urale, semn că Mica Balan a fost și este o ființă iubită și prețuită de cei care o cunosc.

Am avut plăcerea să descoperim o doamnă frumoasă, distinsă, foarte naturală și foarte prietenoasă, care ne-a povestit câte ceva din parcursul domniei sale de la liceanca cu codițe la cercetătoarea recunoscută astăzi de foruri internaționale de prestigiu.

Momentul conferirii Diplomei de Excelență și Plachetei de Onoare a Colegiului Național “Ștefan cel Mare”, de către domnul director Dan Popescu, ne-a oferit prilejul să o aplaudăm din toată inima pe cea care, prin întreaga ei activitate,a contribuit în mod strălucit la creșterea prestigiului colegiului nostru de suflet.

A urmat un dialog în care am aflat o mulțime de lucruri fascinante. Legat de viața de liceu, ne-a povestit despre exigența extremă a unora dintre profesori, care nu puneau note peste 7, ne-a povestit despre colegi și despre prietenii care s-au legat pentru toată viața, despre muncă, rigoare și … multe, multe ore de matematică și de fizică.

Am aflat apoi câte ceva din viața de studentă la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii Bucureşti, perioadă care i-a deschis calea cunoașterii științifice de înaltă tehnologie, dar i-a adus și bucuria de a fi membră a brigăzii artistice a facultății și, nu în ultimul rând, i-a scos în cale omul iubit alături de care a clădit o frumoasă familie și o carieră excepțională.

Ne-au fascinat poveștile legate de perioada 1991-1994, când a urmat studii doctorale în Japonia, la Universitatea Tohoku, unde a obţinut titlul de Doctor în Ingineria Microsistemelor, un domeniu de pionierat care a acaparat-o în așa fel încât, nu de puține ori, o prindea dimineața lucrând în laboratorul de cercetare. Asta se întâmpla într-un mare institut în care domnia sa și femeia de serviciu erau singurele femei, deci într-o lume a bărbaților.

N-a pomenit nimic de cel de-al doilea titlu de doctor, de data aceasta în Microsensori Integraţi, conferit de Universitatea Politehnică Bucureşti, nici de cele 55 de brevete de invenție înregistrate de Biroul de Invenții al Statelor Unite ale Americii, nici de faptul că, de 12 ani, este vicepreședinte pentru Cercetare și Dezvoltare la “Honeywell Industrial Safety”, corporație americană cu operare în peste 100 de țări şi cu o cifră de afaceri de 40 miliarde de dolari. 

Interpelată de o elevă, ne-a povestit câte ceva din viața sa de după 1995, când a plecat în SUA, ca cercetător principal.

Ne-a impresionat frumoasa poveste a activităților desfășurate sub auspiciile organizației HORA (Heritage Organization of Romanian Americans in Minnesota), menite a păstra şi promova istoria comunităţii româneşti din Minnesota, a promova limba, tradiţiile şi cultura românească.

Muncă, muncă, vise, viață, trăiri și realizări, împliniri și eforturi încununate de succes, toate laolaltă, împărtășite nouă, cu nedisimulata bucurie a revenirii ACASĂ, a  întâlnirii cu oameni frumoși, unii dintre ei prieteni de o viață, într-un lăcaş care multora dintre noi ne trezeşte emoţii şi amintiri!

Vă mulțumim, doamnă Cleopatra Căbuz și vă asigurăm de întreaga noastră prețuire și afecțiune!

 Sanda Barabaș

Fotografiile sunt realizate de dl Marcean Ioan (colegul de liceu al invitatei noastre, căruia îi mulțumim)