Campania “Antrenat de majorat” la CNSCM

Postat de Barabas Sanda în Colegiu, Oct 29, 08:52

    Vineri, 26 octombrie 2018, aula Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava a devenit neîncăpătoare pentru cei 160 de elevi ştefanişti, care au participat, de-a lungul a două ore, la un eveniment interactiv, o campanie de informare şi educare a adolescenţilor, sugestiv intitulată „Antrenat de majorat”, eveniment organizat de Asociaţia „Joc responsabil” cu sprijinul Institutului de Relaţii Umane, Colegiul fiind partener în cadrul proiectului.

    Dialogul interactiv purtat de doctorul neuropsihiatru Cristian Andrei cu elevii claselor a XI-a şi a XII-a a vizat teme precum întelegerea şi poziţionarea corectă a tinerilor în raport cu valoarea şi câştigarea banilor, conceptul de noroc, relaţionare cu alteritatea, alegeri inspirate sau riscuri asumate, dar şi modalităţi de afirmare a adolescenţilor, altele decât prin consumul de distracţie sau câştigul rapid de bani. Răspunsurile elevilor au fost răsplătite simbolic cu portofole pentru a-şi aminti să gestioneze în mod eficient banii, dar şi pentru a transmite mai departe lecţiile învăţate celor care nu au putut participa la eveniment. Elevii au fost „antrenaţi” să răspundă sincer şi deschis la întrebările formulate de moderator, obiectivul principal al proiectului fiind acela de a le forma o atitudine sănătoasă faţă de acele aspecte ale vieţii cotidiene care conduc înspre viaţa de adult. Doctorul Cristian Andrei le-a insuflat adolescenţilor încredere, i-a încurajat să comunice sincer cu cei din jur (părinţi, profesori, prieteni etc.), i-a făcut conştienţi de rolul pe care îl au în societate, le-a demonstrat cât de bogaţi sunt (întrucât au mai mult timp decât adulţii pentru a se informa corect, mai mult entuziasm în a face lucruri noi, mai multă creativitate, mai multe şanse de a se afirma şi de a atinge succesul). Au fost astfel promovate responsabil principiile raportării corecte la noroc, la familie, la prietenii adevăraţi, la petrecerea timpului liber.

    Dr. Cristian Andrei este specialist în neuropsihiatria copilului şi adolescentului, este formator în cadrul Programului Educaţie pentru Sănătate în Şcoala Românească al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, preşedinte formator al Institutului de Relaţii Umane şi coordonator în cadrul Programului Joc Responsabil.

    Echipa de proiect a colegiului a fost alcătuită din director Dan Popescu, director adjunct, Gabriel Hacman, coordonator activităţi educative, prof. Carmen Bocăneţ, diriginţii claselor a XI-a şi a XII-a, prof. Constantin Scutaru, prof. dr. Iulia Murariu, prof. Sabina Grapini,  prof. Adrian Petrişor. Mulţumiri se cuvin adresate şi doamnei ing. Sanda Barabaş și domnului informatician Dan Aurelian-Mihăiţă. 

Fotografiile sunt realizate de elevul Vasile Lupu din clasa a XII-a C, căruia, de asemenea, îi mulțumim.