Proiectul Nextlab.tech 2020

Postat de Gabriela Nenec în Colegiu, Jun 04, 14:09

Proiectul Nextlab.tech în colegiul nostru

prof. Carmen Amorăriței

prof. Cristian Amorăriței

Este binecunoscut faptul că tehnologia are un impact imens asupra vieții noastre, indiferent în ce domeniu activăm. Elevii utilizează tehnologiile digitale de la vârste mici și învățarea lor este influențată semnificativ de conținutul digital pe care îl accesează, de persoanele cu care interacționează virtual, precum și de timpul petrecut în fața calculatorului.

Inițiativa de a participa la o activitate de învățare a programării roboților a venit de la dorința de a implica atât propriul copil cât și proprii elevi în activități creative, interdisciplinare, care să dezvolte imaginația, gândirea logică, motricitatea, atenția, învățarea din propriile greșeli, înțelegerea principiului de funcționare a unor mecanisme. Cu un bagaj de competențe digitale și abilități de aplicare a conceptelor practice de matematică și științe, elevii ar putea să creeze propria jucărie robot care să execute comenzile dorite.

Astfel, în perioada 13.03.2020 – 13.05.2020 un colectiv de elevi coordonați de profesorii Amorăriței Carmen Elena și Amorăriței Cristian a participat la proiectul online oferit de platforma Nextlab.tech, organizat de Asociația “Clubul Informaticii Economice-CyberKnowledgeClub(CKC)” fondată de cadre didactice ale Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE București și finanțat de Banca Comercială Română. Platforma Nextlab.tech le-a oferit elevilor activități de învățare adaptivă și evaluare inteligentă a informaticii și participarea la cel mai mare concurs de robotică din România destinat elevilor din clasele II-IX. Concursul are două faze: prima fază este online și constă în parcurgerea a 3 lecții gratuite de învățare a informaticii și roboticii, în care elevii învață să  programeze roboțeii virtuali  din Open Roberta Lab. Această fază s-a finalizat la 13 mai cu susținerea unui test online și redactarea unui eseu motivațional  pentru a intra în posesia unui kit gratuit de robotică. Faza a doua este pentru elevii care au atins punctajul impus și presupune construirea unor roboţei fizici. Dintre toți elevii calificați, o parte vor primi un kit gratuit de la sponsorul principal în funcție de punctaj, categoria de vârstă, etc. Toți elevii calificați în faza a doua, care reușesc să pună în funcțiune un robot nextlab.tech (MIRO sau TECNICUS), pot participa la faza finală care va avea loc la Romexpo în București, în 21-22 Noiembrie 2020.

La acest concurs au participat 35 elevi din clasele a VI a, a VII a și a IX a B. Dintre aceștia au trecut în faza a doua a concursului elevii Aga Claudia (9), Grețcan Cristian (6), Sîrghi Dragoș (9), Papuc Sebastian(6), Ariciuc Raluca (6), Tomniuc Matei (6), Orza Răzvan (6), Orza Șerban (9) și Aparaschivei Tudor(6). Câștigătorii kit-urilor oferite de Banca Comercială Română sunt Sîrghi Dragoș (9), Orza Răzvan (6) și Orza Șerban (9). Toți elevii calificați pot reprezenta Colegiul “Ștefan cel Mare” Suceava la etapa națională a Concursului Nextlab. Tech din noiembrie 2020.

Le urăm succes acestor elevi, iubitori de informatică și roboți, care vor continua lupta pentru marele premiu!