Ziua devoratorilor de (c)arte 2018

Postat de Barabas Sanda în Colegiu, Jun 14, 12:07

 

 

Ziua devoratorilor de (c)arte

21 mai 2018

             Proiectul unei "Zile a devoratorilor de (c)arte" s-a născut, ca Făt-Frumos din poveste, în mod miraculos, din sămânța unei idei care a crescut, a crescut și a adus împreună generații diferite, (profesori și elevi) și epoci distincte (trecutul apropiat și cel îndepărtat, prezentul cel repede trecător al emoțiilor noastre și cel eternizat prin artă). Prin urmare, sub semnul dialogului s-a așezat gândul ca vreme de o zi întreagă – din zori, până a două zi, dimineață – să rămânem împreună la școală.

Suprema îndrăzneală: să suspendăm tot ceea ce programul școlii are mai rigid: orarul, soneria fermă care marchează începutul și sfârșitul orelor, axa catedră – bancă.

Momentul alegerilor curajoase: un model – Vincent van Gogh, o provocare – aceea de exersa, succesiv, limbaje artistice dintre cele mai diferite, un principiu – acela al învățării ca experiență completă, ca imersiune entuziastă în frumos.

Copilăroasă, irezistibilă curiozitate – cum arată școala noaptea? Ce se întâmplă pe culoarele așa de bine cunoscute, dincolo de ferestrele școlii atunci când se lasă întunericul și când, întocmai ca în  ,,Noaptea înstelată” a lui van Gogh, cerurile se rotesc în spirale amețitoare?

Vezi fișa activității

Vezi FOTO

Pasul I. Atelierul de fotografie

            Dimineața zilei de 21 mai 2018 ne-a găsit în Aula ,,Simion Florea Marian” a colegiului, alături de dl. prof. Remus Dăneasa de la Școala de Artă ,,Ion Irimescu” Suceava, care a condus un atelier de fotografie destinat celor pasionați de această artă. Ne-am întrebat care sunt elementele tehnice și estetice care-i permit fotografului să recompună, în fiecare cadru pe care-l surprinde, esența realului și propria viziune asupra unei lumi care-și dezvăluie, în fața obiectivului, complexitatea histrionică.

Iar răspunsul la aceste întrebări l-am căutat fotografiind strada Armenească, decor urban în care se disting atât de emoționant urmele trecutului.

Vezi GALERIE FOTO

Pasul al II-lea. Noaptea devoratorilor de (c)arte

Începând cu ora 20.00 în ţinută de ... spirit lejeră, ne-am adunat în sala de sport a colegiului şi am amenajat spaţiul în care urma să ne petrecem următoarele ore, astfel încât să re-creăm atmosfera boemă pe care doream atât de mult să o cunoaştem: baloane colorate, luminiţe şi saltele de stat comod, nu de dormit. Momentul organizatoric  a mai cuprins scrierea şi asumarea decalogului (reguli care ne-au permis să funcţionăm ca un grup omogen) şi câteva exerciţii de spargere a gheţii şi energizare. Nu trebuie uitat faptul că ,,biletul de intrare" la activitate l-a constituit aducerea unei cărţi începute sau în plan a fi citite ca alternativă viabilă  în cazul în care oferta de activităţi s-ar fi dovedit a fi neîndestulătoare.

Primul moment artistic pe ordinea de ... seară a fost asigurat de elevii Bejenaru Codrin şi Nichiteanu Maria care au ,,schiţat" coregrafic, în manieră contemporană, câteva dintre tuşele artistului olandez. Migrând către o altă formă de exprimare artistică, publicul încă nesomnoros a fost încântat de transpunerea  vocală  originală a unora dintre cele mai cunoscute cântece din repertoriul internaţional în interpretarea elevului Bîrliba Aurel, acompaniat la chitară de Toma Amalia. Acestea au fost completate vizual de cele mai reprezentative lucrări ale lui van Gogh.

După o pauză cu pizza, suc şi bomboane a urmat: pam, pam, ... la pièce de résitence: o serie de trei filme de artă: Loving Vincent (regia Dorota Kobiela, Hugh Welchman nominalizat la premiul Oscar), The Artist (regia  Michel Hazanavicius, câştigător a 5 premii Oscar) şi La Vita e Bella (regia Roberto Benigni, câştigător a trei premii Oscar).

Trebuie de menţionat că în tot acest timp, cinci artişti (elevi în  clasa a IX-a F şi a X-a D) ,,mecenariaţi" de doamna profesor Maria Ştirbu au desăvârşit două lucrări care aproape involuntar te fac să te întrebi: Van Gogh a fost în Suceava? Acestea reprezintă dovada incontestabilă a talentului, dăruirii şi profesionalismului unor elevi coordonaţi de un dascăl care a înţeles potenţialul formativ al unui act artistic desăvârşit.

Seara Devoratorilor s-a terminat către dimineaţă, mai precis la ora 6.00 când, nedormiţi, dar cu mintea  plină de imagini, somnoroşi, dar atât de vioi sufleteşte, am pornit spre case întrebându-ne: Oare cum vom putea dormi în tot acest carusel de trăiri, emoţii şi ecouri încă vii ale uneI activităţi cu totul şi cu totul ALTFEL?

IMPRESII ALE ELEVILOR (Cotos Marcela - clasa a X-a D, Amalia Toma -clasa a IX-a B, Nesteriuc Narcisa-Camelia- clasa a X-a D)