• +40 0230 551 342
    cn_stefan@yahoo.com
  • Nu am putut gasi nimic. Incercati sa cautati dupa cuvinte cheie sau categorii.

Meniu

Mesaj la deschiderea anului școlar 2021-2022

DRAGI ELEVI, DISTINȘI INVITAȚI ȘI COLEGI,

   Deschidem astăzi anul școlar cu numărul de ordine CLXII la Colegiului Național „Ștefan cel Mare”.

Motto:

„Învăţarea, dar şi căutarea   adevărului, reprezintă domenii în care ni se îngăduie să rămânem copii toată viața.”

                              Albert Einstein

   Am ales un epigraf care, sperăm, va inspira elevii și profesorii lor pentru a scrie o nouă pagină de succes din respectabila istorie  a colegiului nostru, dar opțiunea are la bază și faptul că sintagma autorului „totul este relativ” arată tot mai multă relevanță și în viața școlilor. Totodată, astpăzi, adăugăm istoriei colegiului cronica unui an  școlar, 2019-2020, cu rezultate instituționale remarcabile, dintre care amintim:

  • după un curs festiv memorabil găzduit de Cetatea de Scaun a Sucevei, eveniment asumat și ca omagiere a patronului nostru spiritual, cei 184 de absolvenți din vara precedentă au repetat performanța colegilor din promoția 2020, promovând 100% examenul de bacalaureat cu note care au plasat colegiul pe poziția XXIV în clasamentul național relativ la „primul examen al maturității”;
  • cu sprijinul sponsorului nostru tradițional, S.C. Tehnoworld Fălticeni, în cadrul „Galei olimpicilor ștefaniști 2021”, au fost premiați 36 de elevi, printre  care s-au remarcat concurenții cu distincții naționale și internaționale: Șerban Orza, Maria Popa, Alexia Babliuc, toți la Olimpiada Iraniană de Geometrie; Maurizio Pavel, Andrei Dragoș Sârghi și David Palaghianu, calificați la Olimpiada Internațională de Astronomie;
  • tot cu acest prilej, absolventul colegiului Octavian Ioachimescu, actualmente profesor universitar și director de spital în S.U.A., a acordat bursele „Profesor Gheorghe Marchitan” următorilor mici matematicieni: Maria Cristina Popa, Paul Burcă, Mateea Ariciuc, Antonio Laslău și David Corneliu Turturean.

   De asemenea, bursa „Profesor Marian Scheffel” pentru rezultate deosebite la fizică s-a acordat elevilor: David CorneliuTurturean, Maria Popa, Paul Burcă și Matei Tomniuc;

  • la evaluarea națională, rezultate bune și foarte bune au obținut și cei 33 absolvenți ai clasei a VIII-a, care astăzi trăiesc emoțiile primei zile cu statutul de liceani;
  • cei mai mici ștefaniști, elevii clasei a V-a, la susținerea specificului test de departajare, au oferit certe promisiuni de performare în maniera școlii pentru care au optat;
  • elevii noștri continuă să obțină rezultate extracurriculare excelente (Corala „Ciprian Porumbescu”, trupa de teatru „ ”, dublul campion național la atletism Ioan Ștefan Cimpoieș, campionul național la handbal Ștefan Andy Armanu, multiplul câștigător al concursurilor de tenis de masă Ștefan Cojocaru etc.).

   Desigur, un succes global este și faptul că, dintre cei 850 de elevi ai colegiului, doar 18 au mediile anuale mai mici ca 9.00 și doar o singura medie anuală este sub 8.50.

   Felităm elevii, profesorii părinții și toți partenerii care au contribuit la inserarea în istoria liceului nostru a încă unei pagini de triumf!

   Mulțumim părinților, colaboratorilor, Consiliului Local, domnului Primar al Sucevei pentru efortul generos focusat pe asigurarea condițiilor de desfășurare a procesului instructiv-educativ în condiții cât mai apropiate de „scenariul clasic” într-o perioadă de imensă dificultate pentru toată lumea.

   Stimați părinți, continuând parteneriatul nostru de colaborare, realmente necesar în perioada pe care o parcurgem, toți profesorii și personalul colegiului vă promit că vor onora așteptările dumneavoasatră privind pregătirea elevilor noștri pentru fireasca lor integrare într-o societate care devine din ce în ce mai volatilă.

   Dragi elevi, întâmpinăm  cu emoție firească noul an școlar, dar avem convingerea că veți avea inteligența și inspirația să vă protejați sănătatea și, chiar în noua paradigmă a procesului de învățământ digitalizat, împreună, vom putea genera acele demersuri didactice furnizore de rezultate de altitudinea și tradiția școlii noastre.

   Boboceilor de la clasa a V-a și bobocilor de la clasele a IX-a, le transmitem felicitări pentru realizările demonstrate la probele de selecție și le urăm integrare ușoară în ethosul nostru. Sperăm ca cei care au participat la „Vara ștefaniștilor 2021” sunt deja ușor familiarizați cu  starea de spirit specifică instituției.

   Promoția anului 2021, reprezentată de admirabilul lider David Corneliu Turturean, student la celebra universitate americană Massachusetts Institut of Technology, ne-a oferit din nou satisfacția visului împlinit și ne-a provocat, dragi viitori absolvenți ai anului 2022, liceeni, dar și gimnaziști, la repetarea înaltelor performanțe sui-generis ale colegiului.  Le mulțumim și le urăm tuturor  studenție faimoasă! De fapt, aceasta este una dintre cele mai frumoase povești adevărate ale colegiului nostru – dorința de a admira predecesorii și a le urma calea de devenire.

   În final, dorindu-ne să petrecem cât mai multe dintre cele 170 de zile ale anului școlar împreună cu toți elevii în sălile de curs, vă amintesc un adevăr rostit acum vreo 2025 de ani de poetul latin Virgiliu:

                                             „Reușesc cei care cred că pot reuși!”

   Un an școlar cu sănătate și împliniri!

Dan Popescu