Activitate de succes în Săptămâna ALTFEL

Postat de Barabas Sanda în Colegiu, Jun 12, 11:30

 

Ich    Berlin!

12 – 19 mai 2017

     Este un proiect educaţional care se integrează domeniului cultural şi prin intermediul căruia s-a urmărit cunoaşterea importanţei activităţilor extracurriculare desfăşurate într-un spaţiu cultural diferit de cel autohton, activităţile din cadrul proiectului urmărind să provoace, în rândul elevilor, exersarea competenţelor lingvistice şi de relaţionare cu diversele categorii de locuitori ai Berlinului.
De ce Berlin? Pentru că Berlin, capitala Germaniei, seduce prin diversitatea extraordinară a atracţiilor turistice, prin bogăţia sa culturală şi printr-un stil de viaţă dinamic şi totodată destins. Iar noi, elevii ştefanişti, am dorit să trăim din plin, în cadrul unei excursii de studiu şi agrement, o parte din plăcerile pe care Berlinul le oferă celor care îl vizitează, aşa cum reiese şi din planul activităţii noastre…
vezi fişa activităţii

vezi FOTO

     La început a fost ideea de a exersa studiul limbii germane într-o formă atractivă, inedită, mai apropiată de practica vieţii. O idee interesantă ce a aparţinut elevilor din clasa a XI-a D, care au şi iniţiat o pagină facebook dedicată Berlinului, o capitală cosmopolită a Europei în care Estul şi Vestul coexistă pentru a demonstra permanent că lumea este în continuă schimbare şi echilibru. 
vezi tabel curs de limbă şi Spreewitz (informaţii despre hotel)
O experienţă ce s-a dovedit a fi unică, chiar dacă oameni diferiţi vizitează aceleaşi obiective…fiecare dintrre noi receptează diferit ceea ce vedem, personalitatea noastră punându-şi amprenta asupra locului, creându-se astfel o nouă viziune, raportată la experienţa de care dispunem, la domeniile de interes, la pasiunile noastre. Deci, vă prezentăm în continuare Berlinul prin ochii elevilor ştefanişti, varianta proprie a unei vizite într-un loc care are atât de multe de oferit…
vezi "Mein Berlin", de Delia Dumitru, elevă în clasa a X-a D şi Jurnal de călătorie de Irina Maria Anchidin, clasa a XI-a D
Documentarea şi cercetarea în vederea cunoaşterii Berlinului –munca unei echipe de succes
Elevii  au pregătit anterior plecării un portofoliu istorico- cultural al Berlinului în orele de limbă germană, engleză și română, lucrările lor fiind postate pe pagina de Facebook a grupului, astfel încât să fie accesibile întregii echipe de profesori, elevi și părinți. Profesorii au alcătuit portofoliul necesar deplasării cu elevii în străinătate şi l-au expus spre discutare, în vederea ameliorării eventualelor omisiuni sau imperfecţiuni. Elevii au primit sarcina să caute informaţii despre Berlin: istoric, obiective turistice, au tradus unele recomandari turistice şi să le posteze apoi pe facebook pentru a fi uşor accesate.
vezi ”Berlinul cu adolescenti”, realizat de elevii clasei a XI-a D;  impresiile Francescăi Bucaciuc, ale Anei Blănaru şi ale Ştefanei Tăbuşcă)
Berlinul, prin fereastra sufletului unor elevi ştefanişti
Tocmai aceste contraste între edificiile istorice şi arhitectura contemporană, între tradiţie şi modernitate sunt cele care caracterizează oraşul. Istoria unei întregi naţiuni este povestită de atracţiile turistice ale Berlinului, de la Poarta Brandenburg până la Cancelaria Federală. În capitala Germaniei se află şi toate marile clădiri guvernamentale, de exemplu istoricul Reichstag ca sediu al Parlamentului german. ( Foto cu poarta si cu parlamentul)
Berlinul este oraşul artelor, al artiştilor şi al muzeelor. Peste 170 de muzee – printre care şi renumita Insulă a muzeelor celebră în întreaga lume – expun comori ale umanităţii. Orchestre de renume, printre care Filarmonica din Berlin, atât de celebră în întreaga lume, şi trei mari scene de operă cu reprezentaţii lirice şi coregrafice de senzaţie fac din Berlin un Eldorado pentru iubitorii de muzică clasică din întreaga lume. Iar numeroasele teatre, teatre de revistă şi nenumăratele cabarete propun spectacole pentru toate gusturile. (foto cu muzee)
Schimbarea permanentă caracterizează această metropolă animată şi vibrând de energie. Berlin dă tonul în lifestyle, muzică şi artă. Inspiraţi de creativitatea debordantă, din ce în ce mai mulţi artişti din lumea întreagă vin la Berlin, transformând metropola într-unul dintre cele mai captivante locuri din Europa.
Punct central de referinţă: Bundestag
     Unul din punctele centrale ale proiectului a fost vizitarea Bundestagului, loc plin de semnificație istorică pentru toată omenirea. După două ore de vizitare a cupolei de cristal a urmat întâlnirea tot de două ore cu doamna politolog, care a însoțit elevii prin complexul politico-administrativ, într-un dialog permanent cu vizitatorii.
Bundestag Kuppel,  SYS,  foto cu cupola...)
Să exersăm limba germană cu profesori din Germania
Cursurile de limbă s-au desfășurat pe parcursul a trei zile, având ca centru de greutate comunicarea orală, competență foarte importantă pentru însușirea unei limbi străine. Cele patru ore de curs zilnice, cu profesori berlinezi au fost și un bun prilej de a vorbi despre Berlin, despre Suceava și România, despre personalități din cultura ambelor popoare. Au fost apreciate atât capacitatea de a se exprima, cunoștințele cât și modul elevat de prezentare al elevilor noștri. Cursurile au fost sponsorizate parțial de firma Darex S.A. Elevii și-au aprofundat și extins orizontul cultural și lingvistic, și-au perfecționat abilitățile de interacțiune atât în cadrul grupului, cât și în context socio-cultural nou. Din punct de vedere interdisciplinar, elevii au dobândit cunoștințe noi la germană, engleză, literatură universală, geografie și istorie.
Berlin Sprachschule
În loc de concluzii
Cele mai concudente mărturisiri ale elevilor şi profesorilor despre o activitate de succes...