• +40 0230 551 342
    cn_stefan@yahoo.com
  • Nu am putut gasi nimic. Incercati sa cautati dupa cuvinte cheie sau categorii.

Meniu

Sărbătorile Primăverii - 2019

         ACTIVITATE DE VOLUNTARIAT

                          - Sărbătorile Primăverii - 

 

În perioada martie-mai, în cadrul parteneriatului „Sărbătorile Primăverii” stabilit între Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava și Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, au avut loc întâlniri între grupuri elevi de la cele două școli. La aceste activități extracurriculare desfășurate sub genericul „Suntem lângă tine!”, al treilea partener, Muzeul Bucovinei, prin reprezentanții săi, ne-a oferit spațiul de desfășurare al activităților și informații relevante despre specificul a două instituții de cultură din orașul nostru.

     Emoționați dar nerăbdători să se implice în activitățile propuse, elevi din ambele școli au venit la Muzeul de Științe ale Naturii unde, după ce au fost familiarizați cu fauna zonei datorită unui ghidaj oferit cu multă căldură, elevii au format grupe mixte și și-au pus în valoare creativitatea și imaginația prin comunicare și prin participarea la un joc care a presupus descriere și desen.

La Muzeul Etnografic Hanul Domnesc, am fost întâmpinați de gazde cu bucuria de a oferi un spațiu frumos, semnificativ pentru ceea ce înseamnă transmiterea de valori și un ghidaj competent, interactiv care i-a acaparat pe micii vizitatori. Dornici de a face activități practice, elevii au folosit modele tradiționale puse la dispoziție pe planșe de către muzeografi și le-au copiat pe hârtie dar și pe ouă, anticipând tradiția pregătirii Sărbatorilor Pascale.

Apreciem implicarea elevilor din clasele a VII-a, a IX-a A și a X-a A în aceste acțiuni de voluntariat, pentru disponibilitatea de a-și oferi timpul liber și răbdarea pentru a crea punți de legătură, de comunicare și empatie. Deoarece fără contribuția și participarea lor activitățile nu ar fi fost organizate, sunt foarte importante și opiniile pe care le exprimă câțiva dintre cei care au fost prezenți.

Era o sâmbătă frumoasă de primăvară. Pentru câteva ore m-am deconectat de la activitățile obișnuite de weekend și m-am întâlnit cu câțiva colegi din clasa a VII-a A de la CN ”Ștefan cel Mare” Suceava pentru a trăi și în acest an experiența a voluntariatului.  Împreuna cu doamna dirigintă, profesor Elisabeta Bucaciuc Mracica și cu elevi ai Centrului Școlar de Educație Incluzivă Suceava, însoțiți de doamna profesor Florinela Cuconu, am vizitat Muzeul de Științe ale Naturii, după care am vorbit și am interacționat cu acei copii. Împreună cu ei, am desenat mai apoi diferite animale și am jucat jocuri.

 În final, am mers împreună la chioșcul de înghețată, irezistibil pentru orice copil. Am realizat că este ușor să aducem zâmbetul pe fața cuiva și că acest lucru mă face nu doar să mă simt bine ci să mă și cunosc mai bine. (Andreea Alexandra Albu, clasa a VII-a)

 Activitatea de sâmbătă a fost, după părerea mea, una reușită, care ne-a adus un zâmbet pe buze atât nouă, cât și copiilor. Mă bucur extrem de mult că am reușit să particip și să îi cunosc pe toți acei copii minunați. Să spun că a fost doar o acțiune de voluntariat, e prea puțin, deoarece am mers acolo cu zâmbetul pe buze și cu dorința de a fi alături de ceilalți. Iubesc să lucrez alături de copii, să încerc să le ofer din cunoștințele mele. Sper că prezența mea alături de ei, fie ea și scurtă, i-a bucurat și le-a fost de ajutor. (Cristiana Birnicu, clasa a IX-a A) 

 Voluntariatul înseamnă să îți dedici o parte din timpul tău altorpersoane și ațtor tipuri de activități decât cele obișnuite, precum ateliere de creație cu copii. Mi-a plăcut să acord o mică parte din bunătatea care mi-a fost și mie acordată la un moment dat unor copii minunați, care aveau nevoie de ea. Nimic nu se compară cu satisfacția de a contribui la comunitatea din care fac parte. (Mara Neacșu, clasa a IX-a A) 

                         Profesori coordonatori,

                                   Elisabeta Bucaciuc Mracica

                                   Florinela Cuconu