• +40 0230 551 342
    cn_stefan@yahoo.com
  • Nu am putut gasi nimic. Incercati sa cautati dupa cuvinte cheie sau categorii.

Meniu

Crăciun

SĂRBOTORI FERICITE TUTUROR

Tradițiile de Crăciun sunt pre-creștine

Sărbători asociate Crăciunului se regăsesc în mitologia nordică, în mitologia greco-romană, în cea germană , în cea balcanică etc

Au fost interzise sau restricționate de mai multe ori în istorie. Sunt mai apoi asociate cu creștinismul deși nu toate comunitățile creștine le acceptă în aceeași măsură ; multe dintre tradiții au fost din nou interzise sau reinterpretate pentru a fi în acord cu doctrina ofocială.

Ca trăsătură generală, tradițiile ne- sau pre-creștine de Crăciun sunt legate de sfârșitul anului vechi și începutul anului nou (25 decembrie-6 ianuarie), de tranziția spre lumină după cea mai lungă noapte a anului, de plasarea de partea binelui și a luminii pentru următorul an.

Moș Crăciun s-a născut în 1860

In 1860, cotidianul american Harper's Illustrated Weekly a publicat un desen al lui Santa Claus, imbracat intr-un costum rosu, ornat cu nasturi negri si cu o curea din piele

Numele Santa Claus vine din limba daneza       

Figura lui Moș Crăciun  a fost inspirata de aceea a lui Mos Nicolae iar numele sau american, Santa Claus, este pronuntia engleza a numelui danez al Sfantului Nicolae: Sinter Klaas.

Britanicii ii spun Father Christmas, iar francezii il numesc Pere Noel.

Mosul este Santa Oji-San, pentru japonezi, Svaty Mikalas, pentru polonezi, Sinterklaas, pentru olandezi, Sheng Dan Lao Ren, pentru chinezi, Joulupukki, pentru finlandezi.

Numele Crăciunului

Numele Crăciun apare în toată lumea est europeană și desemnează o sărbătoare pre-creștină a solstițiului de iarnă ; sărbătoare în care lumea veche dispare odată cu apusul soarelui bâtrân și reapare o lume nouă și un soare nou. Sărbătoare care presupune cântece, dansuri, ritualuri despre și pentru noul soare care trebuie să se nască și, mai ales, o buturugă (korociun) care trebuie să ardă continuu până când noua lumină a lumii apare.