Ziua Limbilor Europene - limbi romanice

Postat de Barabas Sanda în Colegiu, Oct 01, 11:49

    ZEL (Ziua Europeană a Limbilor Moderne) a apărut în anul 2001, ca iniţiativă a Comisiei Europene şi a Consiliului European  de a  reprezenta 800 de milioane de cetăţeni din 47 de ţări. Această zi le oferă şi elevilor „ştefanişti” posibilitatea de a-şi manifesta dragostea şi respectul pentru cultura ţărilor ale căror limbi le studiază. În cadrul acestei celebrări europene, catedra de limbi romanice organizează anual o întâlnire franco-spaniolă, întâlnire ce se doreşte a fi un omagiu adus diversităţii lingvistice şi culturale şi având ca principal obiectiv evidenţierea valorii şi importanţei studierii limbilor străine.

   Activităţile cuprinse în program au fost diverse: prezentare DALF (susţinută de eleva Bouriaud Maria Véronique Paiva din clasa a XII-a C), concurs gastronomic bilingv, preparare reţete specifice din Franţa şi Spania (elevii claselor a X-a E şi a X-a F), karaoke franco - italiano – spaniol, moment muzical acompaniat instrumental de elevii Alexandru Criţan şi Dan Ignătescu din clasa a XI-a E . Elementul nou de anul acesta a fost adus de eleva Lăcătuş Teodora din clasa a X-a F, vorbitoare de limba italiană, care a expus structura sistemului de învăţământ din Italia şi a lansat o provocare elevilor spectatori de a încerca să citească, respectiv să traducă din limba italiană în limba română. De asemenea, un moment special a fost creat de eleva Alkhallouf Diana din clasa a X-a E, care ne-a purtat pe aripile muzicii franţuzeşti.

   Elevii au fost coordonaţi de către doamnele profesoare Anda Perju (limba spaniolă) şi Roxana Ştefanache (limba franceză).