Noaptea Cercetătorilor - 2019, la Suceava și Iași

Postat de Barabas Sanda în Colegiu, Oct 01, 11:00

Proiect inițiat în 2005, Noaptea Cercetătorilor Europeni, este menit a atrage noile generații către experiment și munca de cercetare.  Se desfășoară în fiecare an, în aceeași zi, în toate țările UE membre și afiliate. Anul acesta, la fel ca în anii precedenți, peste 20 orașe din Romania au participat la acest proiect.

Elevii ștefaniști au dovedit încă o dată cu acest prilej că sunt cuceriţi de microbul cercetării, de inovaţie şi tehnologie.

Astfel, un entuziast grup de elevi ai colegiului nostru, alături de profesorii coordonatori, au participat la evenimentul desfășurat la Suceava, în parcul Universităţii ”Ştefan cel Mare”și în incinta Observatorului Astronomic, prezentând mai multe experimente interesante, însoțite de explicații ale fenomenelor fizice și chimice, precum și un joc realizat pe computer, al cărui soft s-a dovedit foarte atractiv pentru public.  

De asemenea, peste o sută de elevi și profesori ștefaniști au participat la Iași la Noaptea Cercetătorilor Europeni, dorind să fie părtași la experiența cercetătorilor dintr-un centru cultural-științific de tradiție al Modovei. S-au putut vedea proiecte menite să ne facă viaţa mai uşoară, experimente distractive sau complexe, proiecte din diferite domenii, de la robotică, la astronomie, chimie, biologie, noi tehnologii etc. Organizatorii au oferit publicului posibilitatea participării la conferințe pe teme științifice, în incinta amfiteatrului în aer liber.

Deplasarea la Iași a fost determinată poate și de curiozitatea de a afla unde ne situăm noi, sucevenii, ca expozanți la un astfel de eveniment științific, raportat la potențialul ieșean. Putem spune, fără tăgadă, că preocupările științifice sucevene, exprimate de elevi, studenți, profesori şi universitari ne dau dreptul să stăm cu fruntea sus.