Ziua Europeană a Limbilor străine - limbi romanice

Postat de Barabas Sanda în Colegiu, Oct 08, 10:00

An de an, pe 26 septembrie, cu ocazia Zilei Europene a Limbilor, catedra de limbi romanice, reprezentată de doamnele profesoare de limba spaniolă Anda Perju și de limba franceză Roxana Ștefanache, organizează și derulează festivități și proiecte menite să promoveze studiul limbilor străine și să dezvolte capacitățile poliglote ale elevilor ștefaniști. Astfel, și anul acesta, s-au așternut filele unei povești de neuitat, tradiție trasmisă din generație în generație, diversă lingvistic și bogată cultural.

Pentru a  începe într-o notă optimistă și cu deplină încredere, atât în prezentul cât și în viitorul nostru, i-am invitat pe ștefaniștii juniori din clasa a V-a să deschidă festivitatea cu 32 de formule de salut exprimate în diverse limbi.

Secțiunea dedicată ștefaniștilor seniori a fost deschisă de elevul Daniel Todașcă, din clasa a XII-a B, care a expus o scurtă prezentare a evoluției limbii latine. De asemenea, a selectat câteva citate celebre în limba latină și a conceput un exercițiu interactiv de traducere în cele patru limbi studiate în liceul nostru.

Deși nu e vorbită actualmente, latina a devenit nemuritoare datorită întrebuințării sale în știință, cu toate ramurile sale și nu numai. De exemplu, în astronomie, Uniunea Astronomică Internațională a decis ca, la nivel internațional, cele 88 de constelații și stelele care le formează să aibă oficial nume latine. Dar, despre astronomie și astrofizică, nimeni nu ar fi putut să expună mai bine decât cei doi elevi ai CNSCM, Paul – Florin Rebenciuc din clasa a XII-a B și David Corneliu Turturean din clasa  a XI-a B, olimpici de talie mondială, medaliați chiar vara aceasta - și nu pentru prima dată - cu aur și argint la etapa internațională a Olimpiadei de Astronomie respectiv a Olimpiadei de Astronomie și Astrofizică. Ambii elevi au susținut discursurile în limba engleză, aceasta fiind și limba în care sunt rezolvate subiectele de la etapele internaționale. Paul Rebenciuc a oferit o introducere în cele mai importante capitole pe care le studiază pentru competiții, iar David Turturean a prezentat conținutul unui model de subiect și a împărtășit publicului din experiența trăită la etapele internaționale ale olimpiadelor la care a participat până acum.

Cei care au ales același drum plin de glorie dar și de multă muncă, olimpicii naționali, de asemenea medaliați cu aur si argint, Eduard Valentin Dumitrescul și Bogdan Rusu, ambii din clasa a X-a B, au demonstrat că, pe lângă performanțele obținute la disciplinele la care sunt apreciați la nivel național, matematica și informatica, sunt și cunoscători foarte buni de limbi străine: (engleza, spaniolă, franceză și  germană). Ambii au dezvăluit auditorului optica lor în ceea ce privește aceste două științe exacte.

Discursurile despre olimpiade au fost urmate de o serie de mini-cursuri de limbi străine nestudiate la noi în liceu. Cel de limba greacă a fost prezentat de eleva Andreea Alexandra Galan (asistenți colaboratori Adrian Cârjă, Alexandru Ștefan Cristurean și Tudor Ștefan Maxim) toți din clasa a XI-a F, cel de limba rusă de către eleva Dana Cațer, din clasa a X-a F, iar cel de limba italiană de elevele Alessia Denisia Mihăiescu și Naomi Tofan (asistenți colaboratori Andrei Cristian Blahovici, Emilian Fodor și Victor - Silvestro Grigore), toți din clasa a XII-a F.

Elevii clasei a X-a B au demonstrat că Mens sana in corpore sano este cel mai bun motiv de a oferi în premieră un meci de fotbañol , adică fotbal și spaniolă. După vizionarea meciului de fotbañol (regia tehnică: Andrei Duțuc, Dimitri Iețcu, Tudor Popa - comentatori sportivi: Giulian Buzatu și Alexandru Gabriel Oanea), „căpitanul echipei câștigătoare” și ”the man of the match” au susținut o scurtă conferință de presă, răspunzând la întrebările adresate de către „jurnalistele” Alexandra Curic, Ioana Harja și Dana Cațer.

După ce am făcut mulți pași, am aflat câteva detalii din mirajul și tainele olimpiadelor naționale și internaționale, ne-am antrenat capacitatea de poligloți și, spre sfârșit, am trecut prin emoțiile unui meci, nu putea lipsi tocmai ceea ce ne hrănește cel mai mult sufletele și anume ....muzica. Elevele din clasa a XI-a F: Larisa - Elena Budeanu, Elena - Teodora Luculescu, Mădălina Revencu, Ana-Maria Tîrnovianu, Eliza Tîrnovianu, acompaniate la chitară de Amalia Toma din clasa a XI-a B au cântat melodia Mil pasos. Amalia Georgiana Toma, eleva din clasa a XI-a B, a interpretat la chitară Romance. În încheiere, corul dirijat de Diana Maria Biciușcă și format din elevii Alexandra Cozma, Alexandra Curic, Dimitrie Iețcu - XB - Roberta Albu, Diana Bolohan, Andrei Cimpoieș, Marta Florescu, Ioana Harja - XF - Alexandru Ioan Bănilean, Tudor Coriciuc, Cristian Duduman - XIB - Aurel Constantin Bîrliba, Narcis George Vartolomei - XIF - Andreea Marina Ursu Țuțuianu -XIIF- au pregătit un moment muzical inedit, optând pentru unitate în diversitate: Kokonut.

Le mulțumim celor doi prezentatori:  Diana Maria Biciușcă și Tudor Apetrei, elevi din clasa a XII-a F!

Mulțumim elevului Robert Gabriel Hoștiuc (XII B) pentru asigurarea impecabilă a regiei tehnice, precum și fotografilor Matei Burac (XII B), Răzvan Nistor (XI B) și Mihnea Beșa ( X F), datorită cărora au rămas imortalizate minunatele momente ale festivității.

Mulțumiri speciale domnilor profesori colaboratori: domnului director Dan Popescu, doamnei profesor de limba engleză Alina Crețu, domnului profesor de sport Adrian Cojocaru!