• +40 0230 551 342
    cn_stefan@yahoo.com
  • Nu am putut gasi nimic. Incercati sa cautati dupa cuvinte cheie sau categorii.

Meniu

React

   

        REACT-REFORMĂ ȘI ACȚIUNE PENTRU APĂRAREA DREPTURILOR COPIILOR VICTIME  ALE TRAFICULUI UMAN, ÎN SISTEMUL DE JUSTIȚIE

 

Traficul de persoane este, de multe ori, un subiect tabu, care nu atrage atenția societății decât în cazul mediatizării intense. Lipsa de informare și prevenție, comunicarea defectuoasă dintre autoritățile competente și restul populației se numără printre principalele motive ale perpetuării „sclaviei erei moderne”.

Conform statisticilor, în anul 2020, au fost înregistrate, în România, 596 de victime ale acestui tip de abuz. Este cunoscut, însă, faptul că numărul victimelor descoperite nu coincide cu cel real, astfel că rețelele de traficanți de ființe umane sunt, adeseori, mai bine organizate decât organele legii. Cu toate acestea, metodele de combatere a traficului de persoane, bine implementate și vizând, mai ales, grupurile vulnerabile, minorii și persoanele din medii defavorizate, ar diminua considerabil evoluția acestor afaceri ilegale, atât de profitabile pentru agresori.

Proiectul ReACT (Reformă și acțiune pentru victimele traficului de minori), derulat de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO), în parteneriat cu Asociația Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER) și Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, are ca scop final „modificarea cadrului legal al audierii minorilor, victime ale traficului de persoane, în vederea sporirii șanselor de reușită prin creșterea suporterilor cu expertiză în domeniu”. Astfel, peste 2000 de elevi au fost instruiți cu privire la acest fenomen, fiind, de asemenea, implicați în diferite ateliere de informare.

Elevi din clasa a X-a și a XI-a ai Colegiului Național „Ștefan cel Mare”, coordonați de prof.  Mariana Savin-Giosan, prof. Simona Sofroni și prof. Sorin-Iulian Tănase, au răspuns inițiativei, luând parte la discuții cu specialiști în domeniul siguranței în mediul online, dar și al traficului de persoane. De asemenea, aceștia s-au implicat în workshop-uri cu privire la conștientizarea riscului existent și la sensibilizarea tinerilor. Activitățile „ștefaniștilor” din cadrul acestui proiect au fost finalizate simbolic prin prezentarea unui moment de flashmob, prin care aceștia au reușit să transpună artistic riscul fiecăruia dintre noi de a deveni o victimă a traficului de persoane. Iluzii precum salarii incredibil de mari, iubirea din spatele ecranului sau oferte de angajare imediată în străinătate ne pot transforma ușor în oameni privați de libertățile legale, oameni fără identitate, supuși la chinuri greu de imaginat.

     «A paria pe viața ta nu este soluția!” este, așadar,  îndemnul celor de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare».

Mara Ștefanache, clasa a XI-a A

diriginte Mariana Savin-Giosan